The Good Show

By 20. april 2016Showfighting

Jeg vil i denne artikel prøve at beskrive, hvad jeg synes, der gør en showkamp god, og hvad der gør et godt show i det hele taget. Jeg vil, på baggrund af den showkamp-undervisning Kim og jeg lavede på Fotevikens Træningslejr 2001 i samarbejde med Kalle fra Helsingerne, prøve at komme dybere ind i showkampens væsen, i en forhåbning om at kunne gøre opmærksom på nogle af de mange aspekter, der er med til at gøre et show godt. Jeg vil tage udgangspunkt i tyve til tredive mands show, fordi det er disse show vi laver flest af, og det er ved disse shows, det er vigtigt, at alle yder deres bedste. De er eksemplariske for, at hvis man kan gennemføre dem, kan man lave resten.

Jeg mener, vi som vikinger står i et spændingsfelt mellem vores egne ambitioner som krigere, og en forpligtigelse over for det publikum, vi optræder for.

Dette er en styrke, hvis vi forstår at bruge den, fordi der er en større ægthed i vores kamp, når vi kæmper for at vinde, og dermed opstår der spontane situationer, der ikke ville opstå i en korigraferet kamp. Men det er også en faldgruppe, fordi vi ofte glemmer, at vi skal underholde og bibeholde en dramaturgi i vores show. Det er essentielt for os at vide, eller kunne mærke hvornår det er på sin plads at lade konkurrencen tage over, og hvornår det bliver fedtet og rodet.

Jeg vil sige om freestyle kamp, at den er et af de bærende fundamenter i vores performance. Men, når det så er sagt, vil jeg påpege, at der er en væsentlig forskel på træning og show, for i showet er freestyle kamp blot et krydderi, et hemmeligt krydderi, som publikum ikke skal medtage i deres oplevelse. Det er ikke sjovt for publikum at se et skuldertap eller et strejfcut på låret, det er der kun for, at vi skal kunne vide, at modstanderen nu er død.

Når dette er sket er vi tilbage i showrollen og skal nu vise publikum, hvem der vandt, og dette gør vi ved at afslutte med store drøje hug, spark og rallen, det er det de vil se, det er det vi får vores penge for.

Script

Manuskriptet er en god gardering for at et show kan blive godt. Har man et script der holder, vil folk naturligt have bedre selvtillid, når de kommer ind på pladsen. Der er ikke noget værre end at skulle medvirke i noget man ikke synes holder. Det handler om at skabe nogle rammer, som vi kan lege indenfor. Det er spændingsfeltet mellem det aftalte og det improviserede og forståelsen for helhed og detalje, der gør showet godt.

“Keep It Simple Stupid”

Det er en kendt sag, at vi gang på gang bliver overkreative, når vi skal finde på et nyt og ekstravagant script. Et godt eksempel på dette er Moesgaardshowet 1998. Her starter showet med diskussion mellem Henrik og Håkon, der eskalerer, krigere dukker op fra hver side, en holmgang bliver udkæmpet og efter denne skal de lige til at fare i flæsket på hinanden, men så ud af det blå kommer vikingerene med undertegnede i spidsen, og angriber. Henrik og Håkon glemmer alt om at de er fjender og kæmper sammen mod den nye fjende.

Hvis man spurgte publikum, om de fattede, hvad der foregik til dette show, og hvad historien bag det var, er det meget tvivlsomt, at de vil kunne sige noget klogt. Der foregik simpelthen for mange ting på en gang, derfor K.I.S.S.

Nogle gode grundtanker:
Det første og vigtigste er, at vi skal fortælle en god historie. Derfor er klicheer med et tvist altid gode at tage udgangspunkt i, for en kliche bliver ikke en kliche hvis der ikke ligger en god historie bag. Der er masser at tage fat i, brug film, sagaer, eventyr som inspiration de er spækket med klicheer er lige til at bruge.

Kim og jeg har f.eks. brugt citater fra The Unforgiven, og transformeret dem til vikingernes verden. Der er jo ikke langt fra cowboys til vikinger.

-“er du Skarphedin dræber af kvinder og børn?”
-“Ja, jeg er Skarphedin, dræber af kvinder og børn, jeg har myrdet alt hvad der kan kravle og gå fra tid til anden, og jeg er her for at myrde dig, Ketil Knægt, for det du gjorde ved min ven”

Troll og jeg byggede engang en showkamp over Tysons kamp mod Holyfield. Duellen i slutningen af Rob Roy er en anden klassiker, man kan bruge igen og igen.  Braveheart og Monty Pyton og de skøre riddere, er hver især baggrund for stilarter inden for vikingeshows, Det Seje og Det Tossede show. Det er spændingsfeltet mellem det genkendelige og uventede der får publikum op af stolen.

De må gerne tro, at de ved hvad der skal ske, men lige der hvor de siger “ja ja og så sker der det og det” sparker vi benene væk under dem, så de står tilbage med et stort måbende, bøvet smil på læben. Det, at tage udgangspunkt i noget kendt, er en måde at give showet den dybde og kvalitet, der er med til at skabe en uforglemmelig oplevelse.

Berettermodellen

Når man har den gode historie, man gerne vil fortælle, er der nogle modeller man kan ligge hen over sin historie, så den får den nødvendige rytme og kontinuitet. Hvis man ikke har bedre ideer er den såkaldte Hollywood-model eller berettermodel, et godt udgangspunkt.

Anslag

Det er her, vi indtager scenen. Vi skal statuere, hvem der er de onde, og hvem der er de gode. Dette kan gøres på mange måder, f.eks. ved at det første man gør, når man kommer ind, er at slå et barn eller lignende ihjel, så skulle de forhold være på plads.

Det andet, der er vigtigt i anslaget, er at få publikum med fra starten, så de er på dupperne og klar til at bliver underholdt. Dette kan gøres ved at tiltale dem, svine dem til, eller bare gå rundt og få øjenkontakt med et par stykker. Vi har den fordel, at de for det meste er i samme højde som os, og derfor inden for rækkevidde. Man skal ikke underkende den effekt det har, at bryde publikums intimsfære.

Opbygning

Efter anslaget kommer opbygningen. Det er her, der traditionelt er speak. Under speaken er det igen vigtigt at huske publikum, tal til dem, ikke til den du laver speak med, dette er meget meget vigtigt, og bliver igen og igen glemt. Jeg tænker altid, at det er vigtigt, at mine mænd hører hvad jeg siger, derved virker det mere naturligt at vende ryggen til modparten.

Det er også vigtigt, at man spiller med den man laver speak med. Igen er det et samarbejde for at underholde publikum, så vær gode til at give hinanden “gaver”. Fx er citatet fra før: “er du Skarphedin bla bla” en gave fra mig til Kim, det giver ham en mulighed for at statuere sig selv som den onde, og samtidig mig som den gode. Hvis han ikke tog imod den, og blot svarede “nej” ville hele showet blive latterligt, selv om han måske ville synes, at det var vældig sjovt at hyle mig ud af den.

En tredje ting man skal huske er, at forholde sig til den karakter man spiller. Det er ikke fedt, hvis begge personer står med opspilede brystkasser og bræer, det virker plat og uden nerve, og vi ser det alt for tit. Find en tvist ved din person, f.eks. i hans måde at gå på, hans temperament, er modparten vred så er du glad, eller hoven. Modsætninger og kontraster er altid et hit. Men forskellene skal først ligge i krop, sprog og lyd, og til sidst i hvad du reelt siger.

Det sidste, der er vigtigt med speak er, lad vær at lave den for lang!!!!!! Hellere kort og præcis end lang og kedelig.

Under speaken er det vigtigt, at ens linie eller mænd er med. Tilråb er godt, men pas på for mange overspillede “ahhrrr, grrrr og HA HA”, eller “fuck dig man”. Det vigtigste er, at man ser ud som om man skal til at kæmpe. Man skal være i karakter fra man træder ind på arenaen, til man forlader den. Specielt i mindre shows er det ikke muligt at “gemme” sig i linien.

Det nytter ikke, at det kun er dem, der laver speak eller Battle of Champions der agerer. Jeg har ved mange lejligheder set to vikinger trykke den af foran publikum, mens de resterende piller næse og kløer røv i en grad, der får de to’s optræden til at falde totalt til jorden.

Holmgang

Det næste, der sker under opbygningen, er som regel en holmgang. Denne del af showet er et kapitel for sig, og alt for omfattende til at skrive uddybende om her.

De ting, jeg har skrevet om, med at opbygge en historie, brugen af klicheer og denne beretter-model, kan direkte overføres til arbejdet med holmgangen. Det er vigtig, at man forholder sig til de karakterer man portrætterer, kodeordet her er Larger Than Life, gennem kropsholdning og attitude.

Hvordan går, står og kæmper man. Det er vigtigt at give hinanden plads til at agere. Man skal prøve ikke at stjæle hinandens rum og opmærksomhed. På Foteviken snakkede Kalle om “at give og modtage gaver, og give tilbage igen”. Dette har jeg nævnt før i forbindelse med Speak og i kamp gælder det samme. Hvis jeg ligger an til et slag, er det modpartens opgave at modtage dette slag og reagere på det, hvor efter det er hans tur, jeg må gøre det samme.

Vi arbejder sammen for at underholde publikum.

Vores showkamp består fundamentalt set af, at vi står uden for afstand af hinanden, og slår på hinanden skjolde. MEN!… dette skal vi for alt i verden prøve at skjule for publikum. Flyt derfor rundt på jeres våben og skjolde, varier hvor slagene kommer fra, lad vær at holde skjoldet det samme sted hele tiden, løft skjoldet mod modstanderens våben, så det ser ud som om du parerer med det, ikke at han bare slår til det. Brug hele kroppen under kampen, og alle niveauer, angrib højt, lavt og i midten. Skift tempo, hold pauser, for så at angribe med fornyet styrke. Pas på med at lade konkurrence-elementet tage over.

Point Of No Return

Det er her, linierne brager sammen og “all hell breaks loose”. Det er derfor svært at skrive noget konkret om denne del af showet. Her får freestyle lov til at råde. Det er dog vigtigt at pointere at man stadig laver show. Så lad vær at “tøffe” rundt på kamppladsen, kropssprog er stadig vigtigt, forhold dig til arenaen, lad være med at komme for tæt på publikum, prøv at holde kampen i midten, og hvis det er muligt, så lav gode afslutninger.

De døde er stadig med i showet. De skal ralle, få kramper eller ligge helt stille til de hører de magiske ord. Men lad være med at ligge og tygge græsstrå, mens du kigger på kampen, du narrer ikke nogen (sagde han af bitter erfaring).

Klimaks

Det er den sidste del af showet, og den publikum husker bedst. Derfor er det en af de vigtigste dele af showet og meget afhænger af at klimaks fungerer ordentligt…

Det er fedt med et stort rabalder til sidst, det er også her, det er oplagt at lave et lille tvist, som fx på Lindholm Høje i 2001, hvor Alban står tilbage som den store onde engelskmand og alle andre er døde eller hårdt såret og han skal lige til at udråbe sig selv som sejrsherre. Pludselig kommer en lille sej pige løbende ud fra publikum med en stor kæp og banker ham i jorden, hvorefter hun giver ham så mange prygl, at selv store seje vikinger måtte kigge væk. (Godt gået, Karen!)

Men hvis man ikke har en sådan forudbestemt afslutning, så få den sidste fra den anden side ind i midten, og snit hans eller hendes strube eller noget andet originalt. Ikke noget med at fedte rundt og lede efter den sax du tabte, fordi du ikke har fået ordnet din skede. Afslutningen skal være klart og præcist markeret, så publikum ved at nu er det slut, så de kan klappe.

Udtoning

“I de gamle guders navn, kalder jeg de døde at rejse sig”

Showet er næsten slut, men ikke helt! Husk at I er stadig på, og publikum er der stadig. Nu er opgaven at komme videre i teksten hurtigt. Dan den cirkel, eller gør klar til crowdcharge, eller smil og skrub af. Lad vær at dvaske rundt indtil en eller anden råber et eller andet. Vi har alle et ansvar for at showet bliver godt.

Det er spændingsfeltet mellem det aftalte og det improviserede og forståelsen for helhed og detalje, der gør det gode show.

– Christoffer Cold-Ravnkilde – Ulfhednir

Leave a Reply